dilluns, 25 de maig del 2009

Temes treballats

Durant els últims dies de classe hem estat fent les exposicions dels treballs, que durant tot el segon quadrimestre, hem estat preparant.
Els temes dels treballs han sigut els següents:

Jocs digitals, programari i educació infantil

La informació a la xarxa, el copiar/enganxar i el guiatge dels treballs

Portals educatius orientats a alumnes

Noves tecnologies amb velles pedagogies?

L'ús de documents sonors a l'escola

El vídeo, només per entretenir?

Els recursos del mestre

L'ordinador pot ser un bon mestre?

Tots aquestes temes ens han ensenyat coses que no coneixiem i ens han oferit nous recursos per tractar diferents temes a l'aula amb els nens.
També hem descobert els usos que poden adquirir les noves tecnologies a l'aula i com podem utilitzar-les per tal de fer una classe diferent, divertida i entretinguda per a tots.

divendres, 22 de maig del 2009

El vídeo només per entretenir?

El vídeo en la ensenyança


Diferenciem entre: vídeo didàctic i utilització didàctica del vídeo. Per vídeo didàctic entenem com aquell que ha estat dissenyat i produït per transmetre uns continguts, habilitats o activitats i que propicia l’aprenentatge en els alumnes. Al contrari, amb la seva utilització didàctica ens referim a una visió més amplia de les diverses formes de utilització que pot ocupar en l’ensenyança.


Formes de tractar el vídeo en el món de l’educació: transmissor d’informació, instrument motivador, instrument de coneixement per part dels estudiants., instrument d’avaluació , per a la formació i el perfeccionaments del professorat en estratègies didàctiques i metodològiques., per a la formació i el perfeccionament del professorat en continguts de la seva àrea curricular, eina d’investigació psicodidàctica, per a la investigació de processos desenvolupats en el laboratori, com instruments de comunicació i alfabetització icònica dels estudiants/com a medi d’expressió dels estudiants i com a instruments per a l’anàlisi dels medis.



Edu3.cat


És una pàgina web creada pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya que recull materials audiovisuals educatius produïts per Televisió de Catalunya, Catalunya Ràdio i el Departament d’Educació.


Consta de més de 2100 audiovisuals catalogats amb un increment periòdic de 100 mensuals tots educatius i d'àrees diverses.


Pel que fa al nivell d’usuaris és molt ampli ja que a la web i pot entrar qualsevol persona interessada en l’àmbit educatiu. Tot i així hi ha un area especifica pels professors, ja que aquests vídeos poden ser un gran suport per als docents per complementar o ampliar coneixements.



Metodologies per treure el màxim profit dels vídeos:


1. Vídeo com a introducció d’un tema

2. Vídeo com a aprofundiment d’un tema

3. Vídeo com a recordatori d’un tema



Youtube


Va ser creat per Chad Hurley i Steve Chen, l’any 2005. Aquests amics volien compartir uns vídeos que van gravar en una festa, però al adonar-se que trigaven molt en descarregar-se van crear un pàgina on solament clicant a un enllaç podies veure el vídeo ràpidament.
Actualment és una de les pàgines més visitades al món, ja que cada dia es veuen més de cent milions de vídeos.
La paraula Youtube prové de: Tub de raig catòdics.



Com pujar vídeos a youtube?

1.Registrar-se amb un comte g-mail o yotube.

2.Seleccionar el vídeo que volem compartir.

3.Pujar el vídeo en format AVI o MPEG donant a pujar i es puja automàticament.


Com es fa per recollir els nostres vídeos preferits?


1.Seleccionar el vídeo desitjat
2. Clicar a favorits i automàticament aquest vídeo es guarda en el teu apartat de vídeos favorits.
Per poder accedir al teu llistat de vídeos preferits, has d'estar registrat a Youtube.


Què són els Canals?


Són enllaços on es pengen vídeos, en un canal solament pot penjar vídeos una persona, la creadora d'aquell canal. La utilitat dels canals és molt útil, serveixen per reunir vídeos de la mateixa temàtica o que estan relacionats.
Per altra banda, aquests canals últimament estan sent usats per universitats per penjar conferències, noticies, entrevistes,etc.



Com cercar alguns vídeos que puguin ser emprats en un entorn escolar.


Quines estratègies i quins criteris de selecció heu fet per cercar aquests vídeos? Hi hauria d’altres possibilitats?

Per cercar vídeos podem anar al “Youtube” i buscar diferents conceptes senzills, els quals podrien ser temàtica en una aula d’infants. Dels resultats d’aquesta recerca també hem trobat vídeos que ens conduint a altres que també estaven relacionats i que alguns cops eren força interessants per ser utilitzats en un entorn escolar.


Els nostres criteris per cercar vídeos han estat:

· Escollir vídeos en els quals hi aparegués un concepte senzill i ben explicat.
· El llenguatge sigues adequat pels nens.
· Els vídeos es vegin amb una qualitat mínima.
· Presentació no gaire llargues, a poder ser.
· Dinàmics, entretinguts i divertits.